torsdag 24 september 2015

Problemlösning vs matteboken

Jag har valt att på torsdagar låta eleverna arbeta mycket med problemlösning. Det är en sak att jobba i boken där sida upp och sida ner handlar om en och samma sak och själva räknandet upprepas men det är en helt annan femma att arbeta med problemlösning där man inte kan titta på föregående tal för att se hur man gjorde där och man behöver träna på att tänka i flera steg. Detta har varit en av svårigheterna för eleverna på matematiklektionerna så numera har jag ett stående inslag av detta.

Inne på Skolverkets sida för matematiklyftet kan man leta upp rätt modul för aktuell årskurs och hitta väldigt mycket arbetsuppgifter för olika områden inklusive problemlösning.

Sedan har även Nämnaren sina strävor där det även här går att läsa både om forskning inom områden samt hämta hem arbetsuppgifter.

Det jag jobbar mest med nu är ett material som heter Raggarömatte och kommer från Beta Pedagog och är ett material som är ämnesövergripande och där de får in matte, svenska, geografi, bild och lite mer. Här kan man arbeta med Bankrånet, Hästtjuvarna & Fängslande sällskap. Var bok kostar ca 325:- och det är ett kopieringsunderlag.

onsdag 23 september 2015

Det här med multiplikation...

Jag pratade med en förälder som hemma har ett smått förtvivlat barn för det är inte alltid så lätt att memorisera och automatisera multiplikationstabeller. Även om det bara är 10 kombinationer så kan det ibland kännas väldigt övermäktigt. Det är då man kan gå in och försöka visa att det behöver faktiskt inte vara så knepigt.

Vi jobbar just nu med 6ans tabell:

1x6=6
2x6=12
3x6=18
4x6=24
5x6=30
6x6=36
7x6=42
8x6=48
9x6=54
10x6=60

Innan har de redan arbetat med 1-5ans samt 10ans tabeller så vi tar bort de tal de redan kan och redan nu kan vi se att det inte är så många tal kvar att  träna på.

1x6=6
2x6=12
3x6=18
4x6=24
5x6=30
6x6=36
7x6=42
8x6=48
9x6=54
10x6=60

Jag har visat tricket att räkna 9ans tabell på fingrarna men det kan alltid behövas mer repetition av det i klassrummet och för er som glömt bort tipset kommer en liten youtube film här.  
Då tar vi bort det talet också.

1x6=6
2x6=12
3x6=18
4x6=24
5x6=30
6x6=36
7x6=42
8x6=48
9x6=54
10x6=60

Nu är vi nere på endast 3 tal kvar:

6x6=36
7x6=42
8x6=48

Och här kommer det roliga. 6x6=36 och 6x8=48 rimmar lite när man säger det. Testa själv får du se. Så vad har vi då kvar att träna på? Jo 7x6=42 och eftersom vi redan rimmat oss fram till att 6x6=36 så lägger vi bara till 6 mer till 36 och hamnar på 42 och voila har vi klarat hela 6ans tabell.

Det kanske inte går snabbt och det finns de som menar på att man ska kunna multiplikationstabellerna som rinnande vatten och att man ska kunna säga dem utan att behöva tänka men det är inte så lätt för alla barn att göra det så man behöver hitta små enkla strategier speciellt om minnet trasslar ibland.

Sedan är det så att jag brukar faktiskt sätta fast en lathund på elevernas bänkar så att de alltid kan leta fram svaret. De som lärt sig multiplikationstabellerna utantill använder nästan aldrig lathunden och för de som behöver den så kommer vissa tal att fastna till slut samtidigt som de har något att luta sig tillbaka på och kan slappna av istället för att stressa när de känner att de inte helt bemästrar multiplikationstabellerna.

 

söndag 6 september 2015

Lära genom att lära andra.

När man börjar mellanstadiet har man blivit lite äldre och man får kanske en ny lärare och man börja känna att skolan inte var som förut och det kan både vara en härlig och samtidigt en skrämmande känsla.

Det är viktigt för oss pedagoger att finna lärtillfälken utanför den vanliga ramen och att stärka eleverna.

En av de stora förändringarna som sker när de kommer till mig i matematikens värld är att nu får de inte skriva i boken längre och ska skriva i en arbetsbok. Det här är inte den första omställningen. Nästa del handlar om att de själva börjar ta ansvar för sin egen rättning av de mattetal de räknat. Var inte orolig... Jag har koll på deras framsteg på andra vis. 😊

Men ibland kan det bli förvirat och lite övermäktigt som det visade sig för ett tag sedan. Jag såg i elevens ögon att hen var förvirrad och innan jag hann fram såg jag att tårarna började bildas. Så jag satte mig ner med hen och vi gick igenom igen steg-för-steg hur man hittar rätt. Först: vilket kapitel jobbar du med? Sedan: vilket tal ska vi börja rätta? Och så tog vi hela processen sakta men säkert och hen hittade allt hen letade efter och satte fina R intill var rättat mattetal.

Det tog en liten stund innan en till elev påkallade min uppmärksamhet och även denna gång var det lite trubbel att hitta rätt i facit. Den här gången var det inte jag som visade hur man hittade rätt och hur man rättade utan jag bad eleven vars tårar en stund innan var på väg att titta fram. Hen kom över till sin klasskompis och visade på ett otroligt fint sätt hur man utförde denna aktivitet.

Jag kunde ha frågat klassens "duktiga" elev... Den elev som traditionellt varit den som läraren frågar om hen kan visa eller förklara men då skulle så många utvecklingstillfällen gå till spillo för många andra i klassrummet och en elev som denne jag nu bad att hjälpa till hade troligen sällan eller till och med aldrig fått chansen att visa något hen kan och känt att hen också får vara med bland dessa som hjälper till i klassrummet.

Det bästa sättet att lär sig och att förstärka sina kunskaper är att förklara för och att lära ut till andra.