torsdag 24 september 2015

Problemlösning vs matteboken

Jag har valt att på torsdagar låta eleverna arbeta mycket med problemlösning. Det är en sak att jobba i boken där sida upp och sida ner handlar om en och samma sak och själva räknandet upprepas men det är en helt annan femma att arbeta med problemlösning där man inte kan titta på föregående tal för att se hur man gjorde där och man behöver träna på att tänka i flera steg. Detta har varit en av svårigheterna för eleverna på matematiklektionerna så numera har jag ett stående inslag av detta.

Inne på Skolverkets sida för matematiklyftet kan man leta upp rätt modul för aktuell årskurs och hitta väldigt mycket arbetsuppgifter för olika områden inklusive problemlösning.

Sedan har även Nämnaren sina strävor där det även här går att läsa både om forskning inom områden samt hämta hem arbetsuppgifter.

Det jag jobbar mest med nu är ett material som heter Raggarömatte och kommer från Beta Pedagog och är ett material som är ämnesövergripande och där de får in matte, svenska, geografi, bild och lite mer. Här kan man arbeta med Bankrånet, Hästtjuvarna & Fängslande sällskap. Var bok kostar ca 325:- och det är ett kopieringsunderlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar